Voluit leven omvat geluk en lijden, de wil en acceptatie om positieve en negatieve emoties te ervaren. Als je voluit wilt leren leven, is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat het leven voor jou de moeite waard maakt. Dat je weet wat voor jou de belangrijkste waarden zijn, zodat je prioriteiten kunt stellen en je niet door tegenslag uit het veld laat slaan. Maar zit dat nu precies?

Dat ga ik, Lenie, proberen uit te leggen in deze blog. Kijk, ik houd van mijn werk en het leven dat ik leid, maar als ik op vakantie ben geweest, heb ik altijd moeite om er weer ‘in’ te komen. Ik ben zo relaxed dan ik het lastig vind om de draad van het ‘gewone’ leven weer op te pakken. Alles start weer op en dat kost mij moeite en plezier.

Ja, je leest het goed: het kost mij moeite – dan heb ik het over de verplichtingen die de balans tussen werk en privé met zich mee brengt – en plezier – ik geniet van wat ik doe en houd van de mensen die me dierbaar zijn. En dat kan, want als je voluit leeft, leef je niet vanuit ‘ja, maar…’, of ‘als, dan…’, dan leef je vanuit ‘en, en’. Je ervaart dan beide kanten van het leven.

Wat ‘voluit leven’ is, staat ook prachtig verwoord in Prediker. De schrijver daarvan schrijft dat er een tijd is voor alles: om te baren en om te sterven, om te planten en om te rooien, om te doden en te helen, om af te breken en om op te bouwen, om te huilen en om te lachen, om te rouwen en om te dansen, et cetera. Dat is nog eens voluit leven! En, en.

Voluit leven voorkomt ook dat je later met spijt moet terugkijken op je leven en vooral denkt: had ik maar… Je leeft je waarden en gebruikt die als een kompas bij wat je doet en onderneemt. Je ervaart dat wat je doet vanuit bezieling – wat je doet met passie – goed is.

Mijn belangrijkste waarde is gebaseerd op het grote gebod: contact, verbondenheid met God, de ander en mezelf. Andere belangrijke waarden voor mij zijn ‘mezelf zijn’ en ‘vrijheid’. Als ik leef volgens die waarden, voel ik me voldaan, in mijn elementen gelukkig. En als ik opmerk dat ik te weinig naar mijn waarden leef, probeer ik daar weer verandering in te brengen en mijn activiteiten en agenda aan te passen.

Voluit leven is een levenskunst, die we ons moeilijk eigen maken. Misschien herken jij dat wel. Misschien wil jij het wel heel graag, maar is er iets wat je tegenhoudt of vind je het nog lastig om concrete stappen te ondernemen om er werk van te maken. Als dat zo is, is het goed om jezelf eerst eens af te vragen: Wat maakt het leven voor mij de moeite waard? Wat vind ik belangrijk? En vervolgens moet je die dingen prioriteit gaan geven in je leven. Dan kan het haast niet anders dan dat je het leven steeds meer voluit gaat leven!

PS Kun jij nog wel wat hulp gebruiken bij het leren voluit te leven? Dan ben je van harte welkom bij de training Voluit leven die op 1 november start. Kijk hier voor meer informatie.

Tekst: © Lenie Kap