Net als iedere andere dag stapte ik vanmorgen onder een warme douche en na een paar minuutjes ging de warme kraan helemaal dicht. Heerlijk verfrissend koud water stroomde over mijn linkerbeen, rechterbeen, mijn armen en vervolgens mijn rug, romp en mijn hele lichaam. Ik ademde rustig door. Ik was wakker.

Vandaag wil ik het hebben over ademen. Ademen is misschien voor jou heel gewoon, omdat je er nooit bij stilstaat, maar in deze blog doe ik dat wel.In het scheppingsverhaal lezen we dat God eerst onze stoffelijke kant maakte; Hij maakte ons uit stof uit de aardbodem, en daarna heeft Hij ons levende wezens gemaakt door ons via de neus de levensadem in te blazen. Je kunt het lezen in Genesis 2:7. In The Message staat het heel mooi verwoord: The man came alive – a living soul!

Wat een geweldig cadeau van God; Hij geeft Zijn ruach – Zijn adem, zijn Geest – aan ons. In ons dagelijks leven kunnen we daar natuurlijk niet elke ademteug bij stilstaan. Maar ik heb ontdekt dat het mij helpt om elke dag momenten te nemen om dit wél te doen. Om heel bewust mijn in- en uitademen op te merken. Gewoons eens een tijdje een hand op mijn buik te leggen en op te merken of ik mijn ademhaling kan voelen op een heel natuurlijke manier. Ik moedig je aan om datzelfde te doen. Zo kom je op adem bij jezelf en bij God.

Ademen is leven. Je zou de beweging van in- en uitademing als het ware als een draad, als een ketting door je leven kunnen zien vanaf je geboorte tot aan je dood. Je ademhaling is er altijd en verbindt elk moment van je leven. Misschien herken je die momenten van spanning, stress, misschien wel paniek of groot geluk, waarop je ademhaling verandert? Dat je sneller ademhaalt als je opgewonden bent, oppervlakkig en kort als je boos bent? En dat je bij plotselinge schrik je adem inhoudt?

Eigenlijk heb je dan niet echt contact meer met jezelf, met je hart. Je voelt je lijf niet meer zo goed en emoties worden daardoor onderdrukt. We maken dan dus niet meer zo goed gebruik van dat grote cadeau van God, waarmee Hij ons juist wil helpen om alles wat in het leven op ons pad komt zo goed mogelijk te beleven.

Nog even over die koude douche. Een paar jaar geleden had ik niet gedacht dat ik dat ooit fijn zou gaan vinden. Door bewust rustig door te ademen heb ik geleerd hoe prettig het is om zowel warmte als koude te waarderen en te verdragen. En als het al met warmte en koude kan, dan kan het ook met fijne én moeilijke situaties in het leven.

Wil jij aan de slag gaan om meer aandacht te hebben voor het cadeau van God? Dan moedigen we je aan om een ademoefening (mp3.5) of een ademmeditatie (mp3.11) te doen. Dagelijks een ademoefening of ademmeditatie doen, helpt om op adem te komen bij God en bij jezelf.