De mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik het type ‘het glas is halfleeg’ ben. Dat vind ik niet leuk, maar is wel de waarheid. ‘Beren op de weg zien’, is mij niet vreemd. Gek genoeg heb ik daar de laatste jaren in het algemeen steeds minder last van, ook al zijn de sombere gedachten en gevoelens er nog steeds. Hoe komt dat?

In elk geval niet door hard te werken, zodat je geen tijd hebt om stil te staan bij je gedachten en gevoelens. Hard werken werkt juist helemaal niet. (Zoals je kunt lezen in een van de vorige blogs.) Daardoor beland je je juist eerder in een vicieuze cirkel van harder werken en meer somberheid, nog harder werken en nóg meer somberheid, en blijft er uiteindelijk niet zo veel energie over om er weer uit te komen.

Wat helpt dan wel? Nou, precies het tegenovergestelde: stilstaan bij je voelt en ervaart. Door te vertragen – bijvoorbeeld met behulp van ademoefening nummer 9 – kom je bij het gevoel wat erachter schuilgaat. Dat kan verdriet zijn, maar ook onzekerheid of onrust. En het helpt als je dat opmerkt, want dan kun je ze erkennen en er eerlijk over zijn, naar jezelf toe, naar God en naar anderen. Door erover te spreken, komt er licht en lucht bij, en dat lucht letterlijk op!

En als er licht en ruimte bij komt, kun je ook weer beter zien wat je nodig hebt. Dan lukt het je om weer aardig en vriendelijk voor jezelf te zijn meer aandacht te hebben voor je lichaam. In mijn geval betekent dat een stevige wandeling in de buitenlucht maken, of bemoedigende woorden uit de Bijbel of een ander goed (dag)boek lezen, een bezoek brengen aan de schoonheidsspecialist, een lekkere warme douche, een heerlijke maaltijd maken met net wat meer aandacht dan anders, een kopje thee of een wijntje drinken met een vriendin… Kortom: mijn zintuigen de kost geven die ze nodig hebben.

En dat is erg belangrijk, want door je zintuigen te gebruiken, maak je ruimte om echt aanwezig te zijn in je dagelijkse momenten, in het hier en nu. Daardoor word je weer opmerkzaam en alert op je stemming. Ook word het dan mogelijk om je niet langer te laten leiden door je stemming en heb je weer helder waar je je aandacht op wilt richten, en kun je dat waar je mee bezig bent, volhouden.

Helemaal als je bedenkt dat God, de ‘Ik Ben’ bij je is – overal en altijd, wat er op het moment ook in je leven speelt.

Tekst: © Tineke Voorthuis