Jarenlang heb ik geleefd vanuit mijn gewoontepatronen pleasen en presteren. Dat deed ik omdat ik me slecht over mezelf voelde en me voor mezelf schaamde. Omdat ik bang was dat mensen zouden ontdekken wie ik werkelijk was, verborg ik mezelf. Ik was met mijn buitenkant en niet met mijn binnenkant bezig. Als er dingen waren die ik moeilijk vond, vermeed ik het de pijn te voelen en deed ik alsof… Met presteren en anderen pleasen probeer ik mijn lage gevoel van eigenwaarde op te krikken. Dit had wel een prijs: ik was bang om fouten te maken en voor het feit dat mensen me zouden afwijzen.

We hebben allemaal gewoontes in onze manieren van reageren op alles wat dagelijks op onze weg komt. Zo kun je jarenlang telkens op min of meer dezelfde manier in allerlei situaties reageren. Je schiet in een automatische reactie waarvan je je lang niet altijd bewust bent en waar je in vast komt te zitten.

Dit komt doordat je het vermijdt om onprettige gevoelens te ervaren. Van deze reacties kunnen we zelf, en anderen trouwens ook, veel last hebben. Een gewoontepatroon kan je flink in de weg zitten. Je kunt je gevangen voelen in gewoonten die ooit nuttig waren, maar die je nu beperken. Voorbeelden zijn: perfectionisme, te hoge eisen stellen, een te grote behoefte hebben aan waardering of liefde, rampdenken en een te groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Ik ben erg dankbaar dat er jaren geleden een keer in mijn patroon is ontstaan, doordat ik in plaats van ‘ontkennen’ de keiharde werkelijkheid over wie ik was en de wijze waarop ik in het leven stond onder ogen ben gaan zien.

Als je gewoontepatronen wilt doorbreken is aandachtig leven, bewust opmerken een must. Want als je bewust bent van wat er in je omgaat aan gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen en de manier waarop je reageert, kun je besluiten om het te doen zoals je het altijd hebt gedaan of om het anders te doen. Bijvoorbeeld door de tijd en ruimte te nemen om je gevoelens te voelen, in plaats van ze te vermijden.

De meeste patronen bestaan al lang, zijn diep ingesleten en verzetten zich tegen veranderingen. Na verloop van tijd worden de gevoelens vaak minder of draaglijker, en dan wordt het makkelijker om niet in automatische tegenmaatregelen te vervallen. Dit geeft je meer vrijheid en ruimte om anders te reageren en dat is fijn!

Wil jij meer informatie over gewoontepatroon en ermee aan de slag? Download dan dit formulier of klik op deze link.